Armata nord-coreeană a încercat duminică dimineață, fără succes, să lanseze o rachetă, dintr-un poligon situat pe coasta de est a țării. Racheta a explodat la puțin timp după lansare. Pentagonul avea informații despre programarea testului balistic nord-coreean, astfel că lansarea rachetei și eșecul testului nu au fost o surpriză, a afirmat un consilier al vicepreședintelui Statelor Unite Mike Pence.
Situația a atras atenția asupra informațiilor potrivit cărora Pentagonul ar încerca să distrugă prin atacuri informatice arsenalul balistic nord-coreean. „Există probabilitatea foarte mare că Statele Unite – prin metode cibernetice – au avut succes în mai multe rânduri în întreruperea testelor cu rachete”, a declarat, pentru BBC, fostul ministru britanic de Externe Malcolm Rifkind.
„Este clar că există o politică a Statelor Unite de a dezvolta capacități cibernetice pentru dezactivarea rachetelor balistice inamice”, confirmă Greg Austin, expert la Centrul australian pentru Securitate Cibernetică.
Majoritatea rachetelor au o funcție de autodistrugere, care poate fi activată. Conform experților, transmiterea unui virus în rețeaua informatică a unui sistem balistic – de la distanță (online) ori prin instalarea unui dispozitiv USB – poate programa distrugerea unei rachete imediat după lansare.
În trecut, serviciile secrete americane au fost acuzate de utilizarea unui virus informatic, Stuxnet, pentru atacarea sistemelor din complexul nuclear militar iranian de la Natanz.
Președintele SUA, Donald Trump, a moștenit un program secret, ordonat de predecesorul său, Barack Obama, de sabotare prin atacuri cibernetice a programului balistic nord-coreean, dar Washingtonul încă nu poate contracara toate amenințările Phenianului, scria în martie cotidianul The New York Times.
În urmă cu trei ani, președintele Barack Obama a cerut Pentagonului să intensifice atacurile cibernetice și electronice împotriva programului de rachete balistice al Coreei de Nord, în speranța sabotării rampelor de lansare chiar în momentul deschiderii.
Rezultatul a fost că numeroase rachete lansate de armata nord-coreeană au început să explodeze, să se abată de la traiectorii, să se dezintegreze după lansare sau să se prăbușească în mare.
Susținătorii acestor eforturi argumentează că atacurile punctuale au conferit o nouă dimensiune sistemelor de apărare antirachetă americane, întârziind cu câțiva ani capacitatea regimului stalinist de la Phenian de a amenința orașele americane cu bombe nucleare lansate cu rachete intercontinentale.
Însă alți experți au devenit din ce în ce mai sceptici în legătură cu noua abordare a Washingtonului, argumentând că erorile de fabricație, opozanții infiltrați și incompetența pot fi factori care au condus la testele balistice eșuate.